![]() |
Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama |
| YAKUTDER DUYURULAR | |
Konu: GENEL HATLARIYLA İLKYARDIM |
|
| Yazar | Mesaj | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
mekenpr
Yeni Üye
|
![]() Konu: GENEL HATLARIYLA İLKYARDIMGönderim Zamanı: 12-Şubat-2009 Saat 20:30 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
1.KONU:İLKYARDIM HAKKINDA GENEL BİLGİLER NEDEN İLKYARDIM ?
Hayatın her döneminde ve her ortamda kaza ve hastalanma riski bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda, müdahalede bulunan kişilerin ilkyardım eğitimi almış olmaları, yaşamın sürdürülmesinde, sakatlanmaların önlenmesinde ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında belirleyici rol oynayacaktır. Ülkemizde ev, iş yada trafik kazaları ve doğal afetler nedeni ile çok sayıda vatandaşımız yaşamını kaybetmekte yada sakat kalmaktadır. Bu gibi durumlarda olay yerinde her zaman bir sağlık görevlisi olamayacağı için olaydan etkilenen ya da ortamda bulunan kişilerin kendilerine veya başkalarına yapacakları ilkyardım uygulamaları son derece önemlidir. Toplumumuzda genel bir anlayış olarak, ilkyardım ile acil yardım ifadeleri birbirleri ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Oysa acil yardım, sağlık çalışanları tarafından gerekli donanımla yapılan tıbbi müdahaleleri kapsamaktadır TANIMI :
Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye anında, olay yerinde ve çevre imkanlarından yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan geçici müdahaleye İLKYARDIM denir.
İLKYARDIMDA AMAÇLAR :
1- Hayat kurtarmak 2- Durumunu korumak 3- Sakatlıkları önlemek
İLKYARDIMDA 6 SAFHA :
1- Tedbir (İlkyardımcının kendisinin ve kazazedenin güvenliğinin sağlanması) 2- Teşhis 3- Tedavi 4- Telekomünikasyon (haberleşme) 5- Triaj (öncelikli kazazedenin belirlenmesi) 6- Taşıma
İLKYARDIMCI’ da bulunması gereken özellikler :
1- Her zaman tedbirli olmalıdır 2- Soğukkanlılığını korumalıdır 3- Cesaret gösterilerinden ve emin olmadığı uygulamalardan kaçınmalıdır
İLKYARDIM’ da haberleşebilecek telefon numaraları :
110 İtfaiye 112 Ambulans 114 Zehir Danışma Merkezi (Sağlık Bakanlığı) 154 Trafik polisi 155 Polis imdat 156 Jandarma imdat
ECZADOLABInda bulundurulması gereken malzemeler
1- Üçgen sargı bezleri ( 1, 2 , 3 , 4) 2- Rulo sargı bezleri 4- Flaster 5- Çengelli iğneler 6- Pamuk 8- Antiseptik solüsyonlar (Batikon/Mersol 50 ml/100 ml ) 9- Turnike lastiği * 10- İlkyardım rehberi 11- Ağrı kesici
İLKYARDIM ÇANTASInda yukarıdaki malzemelere ek olarak bulundurulacaklar :
12- Tebeşir 13- Makas 14- Cep feneri 15- Kağıt, kalem 16- Boyunluk (servikal kollar)
* Turnike lastiği gerekli değildir; onun yerine, üçgen sargı bezi, kravat veya herhangi bir kumaş parçasını kullanmak daha uygundur.
Düzenleyen mekenpr - 12-Şubat-2009 Saat 20:41 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
meken pr
|
|
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|